Caz confirmat sau suspect de contaminare la locul de munca – ce trebuie sa facem?

De cand a inceput aceasta epidemie, am avut foarte multe intrebari de la clientii nostri referitoare la procedura care trebuie urmata in cazul in care unul dintre angajati este confirmat de infectare cu SARS-COV-2 sau este suspect. Ei bine, mai departe o sa incerc sa detaliez care sunt pasii necesari in cazul neplacut in care un angajat va da aceasta veste.

Sunt contaminat!!!

Prima situatie ar fi cea a angajatului testat si care primeste confirmarea ca este CONTAMINAT cu SARS-COV-2. In acest caz procedam in felul urmator:

  • Raportati situatia superiorului direct sau conducerii;
  • Pastrati discretia si nu dezvaluiti public datele personale ale angajatului;
  • Trimiteti in auto-izolare CONTACTELE APROPIATE ale angajatului care lucreaza in acelasi birou sau in apropiere de postul lui de lucru. Contactele apropiate sunt reprezentate de colegii care s-au apropiat la o distanta mai mica de 2 metri mai mult de 15 minute;
  • Dezinfectati riguros zona si aerisiti daca este posibil;
  • Este indicat ca pana ajung autoritatile sa pregatiti o lista cu contactele apropiate ale angajatului contaminat, in care sa mentionati numele complet, CNP-ul si numarul de telefon;
  • Acordati sprijin autoritatilor in desfasurarea anchetei epidemiologice si urmati toate recomandarile acestora;

Sunt suspect!!!

A doua situatie ar fi a angajatului care este la locul de munca si informeaza ca este considerat de autoritati ca fiind un CAZ SUSPECT. In acest caz procedam in felul urmator:

  • Raportati situatia superiorului direct sau conducerii;
  • Anuntati la 112;
  • Izolati angajatul de restul colegilor si asigurati-va ca poarta masca de protectie;
  • Incercati sa evacuati angajatul pe un traseu diferit de cel utilizat de restul colegilor;
  • Coordonati-va cu autoritatile pentru evacuarea angajatului;
  • Nu dezvaluiti datele personale ale angajatului;

In cazul in care un angajat va informeaza ca este considerat CONTACT APROPIAT, asigurati-va ca acesta este plasat in auto-izolare acasa. La acest moment nu sunt recomandari suplimentare pentru colegii angajatului considerat CONTACT APROPIAT.

Daca aveti angajati care nu au stare generala de bine, au febra si/sau simptome respiratorii, cel mai bine este sa stea acasa si sa sune medicul de familie, urmand recomandarile acestuia.

Personalul societatii care se intoarce dintr-o calatorie din strainatate trebuie sa urmareasca lista zonelor afectate afisate pe site-ul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile http://www.cnscbt.ro/index.php/ncov. In cazul intoarcerii din zonele ROSII angajatul trebuie sa stea in carantina institutionalizata. In cazul intoarcerii din zonele GALBENE, angajatul trebuie sa intre in auto-izolare la domiciliu. Daca tarile sau zonele respective din care calatoreste angajatul nu se afla pe lista de zone mentionata mai sus, angajatul trebuie instruit sa contacteze medicul de familie inainte de a veni la locul de munca si sa urmeze recomandarile acestuia.